Polecamy
Cienkopis Rystor RC 04 popielaty
Foliopis Rystor FM-10 czarny
MARKER PLAKATOWY UNI POSCA PC-17K ŻÓŁTY
Wkład Rystor F-145 do FN-07 zielony
MARKER PLAKATOWY UNI POSCA PC-5M CIEMNOCZERWONY
Pióro Kulkowe CARAN D'ACHE 849, W Pudełku, Białe
Czekolady i cukierki
SŁODKO KAŻDEGO DNIA
Dopiero XIX wiek można uznać za przełomowy w kwestii dostępności cukru oraz jego pochodnych dla mas, choć był to proces stopniowy. Z czasem jednak słodkości trafiły pod strzechy stając się częścią diety niemal każdego dziecka i dorosłego.
Zdecydowanie największą popularnością cieszą się słodkości zawierające w swoim składzie czekoladę. Do kawy lub herbaty jak znalazł!
Skąd pochodzi czekolada?
Na tym jednak nie zakończono eksperymentów. Ziarna kakaowca, będące podstawą tworzenia czekolady są bardzo wdzięcznym materiałem do tworzenia różnego rodzaju kompozycji smakowych. Stąd też wziął się podział produktów czekoladowych bazując na zawartości miazgi kakaowej.
Podstawowe rodzaje czekolady
Ewolucji podlegał nie tylko skład czekoladowych słodyczy ale także ich forma. Cukierki kształtowano wedle uznania oraz zgodnie z przyjętymi modami panującymi wśród konsumentów.
Pierwsze praliny powstały we Francji, gdzie serwowano je wyłącznie przedstawicielom arystokracji. Początkowo tylko gorzka czekolada, była doprawiona wanilią i cukrem aby choć trochę “złamać” jej niezwykle wyraźny smak. Eksperymentowano także z innymi dodatkami tak, aby osiągnąć bardziej przystępny dla podniebienia efekt. Dużą popularnością cieszyła się również gorzka czekolada z kakao, którą podawano w płynie. Tutaj także, próbowano łagodzić jej smak poprzez różnego rodzaju dodatki, głównie oparte oczywiście na cukrze.
Wielu cukierników i twórców łakoci, za życiowy cel postawiło sobie spopularyzowanie czekolady. Pierwszym problemem do rozwiązania była zawartość tłuszczu w czystych ziarnach kakaowca, co miało wpływ na długość przechowywania czekolady. Wynalazkiem, który rozwiązał go na dobre, była prasa pozwalająca na odseparowanie niechcianego elementu ziarna. Tak powstało czyste masło kakaowe, które formowano w bloki a następnie mielono. Zmieszany z płynami, proszek tworzył znane nam dobrze tabliczki, między innymi szwajcarskiej czekolady.
Jak nie czekolada, to co?
Z racji swoich właściwości oraz niezwykłej plastyczności, czekolada stała się jednym z ulubionych przez cukierników dodatków. Tworzono z niej czekoladowe napoje, oblewano nią zwykłe oraz owocowe cukierki, dodawano do ciast. Wraz z rozwojem nauki i wiedzy na temat tego przysmaku, pojawiały się nowe jej rodzaje. Największą, od momentu formowania w bloczki, rewolucją było dodanie do czekolady, skondensowanego mleka. Tak powstała czekolada mleczna, której różne wariacje towarzyszą nam na co dzień.
Cukierki w czekoladzie i nie tylko
Czekolada jest też często ważnym składnikiem cukierków. Może stanowić ich otoczkę lub też być ich wypełnieniem. Podobnie jak w przypadku klasycznej czekolady w tabliczkach bardzo popularnym rodzajem cukierków są te zawierające orzeszki. Ogromną popularnością cieszą się nadal klasyczne cukierki ze składem opierającym się na roztworze cukru, który bywa barwiony na różne kolory. Z czasem kategoria cukierków rozszerzyła się gwałtownie na różne wariacje, lecz cukier pozostał ich głównym składnikiem.
Rodzajów słodyczy jest tak wiele, że stały się one jedną z największych kategorii wśród artykułów spożywczych. Początkowo, słodycze utożsamiano jedynie z wypiekami. Sklep z ciastkami był więc lokalnym centrum słodkości. Stopniowo, dołączały do nich inne produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną ofertę sklepu spożywczego. Także w ofercie sklepu internetowego Biurfan znajdziemy batony i wafelki oraz słone przekąski.