Wybierz filtr

Strona używa plików cookie w celu realizacji usług.

Więcej informacji: Polityka Cookies

  Filtry
Producent
Rodzaj cięcia
Poziom bezpieczeństwa DIN - dokumenty
Automatyczny podajnik
Eco-Friendly
Ilość niszczonych kartek
Ilość niszczonych kartek (automatyczny podajnik)
Korpus na kółkach
Niszczy
Pojemność kosza (L)
Poziom bezpieczeństwa DIN - karty
Poziom bezpieczeństwa DIN - płyty
Poziom bezpieczeństwa DIN - Elektroniczne nośniki danych
Poziom bezpieczeństwa DIN - Dyski twarde
Poziom bezpieczeństwa DIN - Filmy, mikrofilmy, klisze
wymiar arkusza
Rozmiar (S/M/L)
Metalowa
Kółka
Rodzaj szafy

Herbata

HERBATA NA ZDROWIE

 
Herbata jest napojem znanym na cały świecie. Statystyki podają, że herbata jest obecnie drugim po wodzie najpopularniejszym napojem bezalkoholowym. Swoją karierę rozpoczęła w Azji skąd dwiema drogami przywędrowała do Europy Zachodniej, a stąd rozprzestrzeniła się po dotąd nieznających herbaty krajach. Podobnie jak w przypadku kawy, herbata uznawana jest za używkę, która stymuluje i pobudza nasz organizm. Herbata nie zawiera jednak tak dużo kofeiny, a swoją moc opiera na związkach taniny. W kulturze wschodu picie herbaty uznawane jest za część zdrowego trybu życia, który gwarantuje długowieczność oraz zdrowie. Badania naukowe potwierdziły to, czego domyślali się nasi przodkowie. Herbata faktycznie ma działanie przeciwmiażdżycowe, poprawia trawienie, ukrwienie mózgu oraz odpręża.  


NIE TYLKO CZARNA 

 
Herbaty występują w różnych rodzajach: najpopularniejsza herbata czarna, herbata zielona, herbata biała, herbata czerwona, herbata ulung, czyli niebieska oraz aromatyzowana i prasowana. Najpopularniejsza jest obecnie kawa czarna, która bywa wzbogacana różnymi dodatkami. Na co dzień sięgamy po herbaty ekspresowe, które zwykle sprzedawane są w bawełnianych saszetkach lub piramidkach, zalane wrzątkiem są gotowe do picia już po czterech minutach.  

Picie herbaty wytworzyło cała kulturę przygotowania naparu oraz jego podania. Najbardziej rozbudowany ceremoniał towarzyszy piciu herbaty w Japonii, gdzie powstał cały rytuał, w którym uczestniczą gospodarze oraz goście.

Nazwę herbaty używa się także w odniesieniu do mieszanek ziołowych oraz naparów owocowych, które posiadają dodatkowe właściwości lecznicze i smakowe.  
arrow_downward